weetjes
ik had al eerder gezegd dat ik een grote natuurfan was. Dus hier vind je alvast een paar boeiende en facineerende feiten.
Wilt u graag foto's en filpjes zien over de natuur? Bekijk dan de pagina "foto's".
- De snelste vogel ter wereld is de slechtvalk (falco peregrinus), deze roofvogel haalt een gemiddelde snelheid van 320km/u maar er zijn snelheden waargenomen van wel 389km/u! Deze valk komt over al ter wereld voor belhave op Antartica natuurlijk. Hij komt het meeste voor in New York dat komt gewoonweg omdat daar flatgebouwen (die de rotsen en richels waar ze in het wild op nestelen vervangen) in over vloed zijn.
- Het snelste zoogdier ter wereld is het jachtluipaard (acinonyx jubatus) oftewel cheetah. Het haalt een gemiddelede snelheid van 120km/u Maar de snelst gemeten snelheid bedroeg bijna 160km/u maar dit is natuurlijk een grote uitzondering. Deze topsnelheid kunnen ze niet lang aanhouden, slechts 45sec. de cheetah kan van 0 tot 90 km/u optrekken in minder dan 3 sec.! Geen elke andere race wagen doet hem dat na!
- De snelste vis ter wereld is de zeilvis (istiophoridae). Deze vissen halen snelheden van wel 110km/u.
Dat is bijna zo snel als een cheetah op het land!
- Veel dieren leven op plekken waar er zo weinig licht is dat ogen er eigenlijk zinloos zijn. Maar daar hebben deze dieren een handig truckje op gevonden. De meeste dieren gebruiken namenlijk echolocatie. Het werkt eigenlijk heel erg simpel: het dier maakt ultra hoge tonen die mensen niet kunnen horen. Die tonen en geluidsgolven weerkaatsen op een object of prooi en die weerkaatsingen vangt het dier dan op. Zo kan een dier zich perfect voorstellen wat er rondom hem bevind.
- Er wordt veel gepraat en gediscussieert over welk dier nu het beste kan lopen. Wetenschappers beweren dat de gaffelbok (antilocapra americana) s werelds beste loper is. De gaffelbok haalt snelheden van 95km/u maar loopt op lange afstanden meestal rond de 45km/u. Deze snelheid kan hij namenlijk veel langer aan houden.
Het geheim van de gaffebok is zijn enorm hart dat zorgd voor genoeg bloedtoevoer als hij loopt. Maar zijn aller belangrijkste trucje zijn de warmte wisselaars in zijn neus, die zorgen ervoor dat de gaffelbok nooit over verhit als hij extreem lang moet lopen.
- bij het zeepaartje (hippocampus) worden de baby's door de papa ter wereld gebracht! Er zijn maar 2 dieren ter wereld bij wie dit gebeurd: het zeepaardje en de naaldvis.
- het giftigste dier op aarde is geen slang maar een kwal, meer bepaald de Australische zeewesp (chironex fleckeri). Deze kwal heeft genoeg gif in zig om wel 60 mensen te doden! Het gif is zelfs zo krachtig dat het een mens in ongeveer 3 min. dood, dat is een record!
- gifslangen zijn mischien na haaien de meeste gevreesde dieren op aarde. Maar wees gerust, in België leven geen gevaarlijke slangen. Maar andere landen op onze aarde hebben minder geluk: 1.de inlandtaipan (oxyuranus microlepidotus) heeft het sterkste gif van alle slangen, ongeveer 500 keer zo sterk als dat van de uiterst giftige diamantratelslang. Het zou me dus niet verwonderen als u zou denken dat een beet van deze slang steeds weer dodelijke slachtoffers maakt. Maar gelukkig voor ons valt deze slang niet zo snel aan en is hij redelijk zeldzaam, hij komt slechts in kleine delen van Australië voor, een conflict tussen mens en deze slang komt dus weinig voor.
2. Cobra's zijn waarschijnlijk de meest gekende gifslangen ter wereld en waarschijnlijk ook de meest gevreeste gifslangen. Maar deze slangen komen gelukkig niet in België voor. Azië heeft daarintegen wat minder geluk, daar komt namelijk de grootste gifslang ter wereld voor genaamd de koningscobra (ophiophagus hannah). Deze gifslang komt daar vrei veel voor en word wel 5m lang. Hij is ook dodelijk maar ondanks deze feiten worden ze daar op het platteland toch graag gezien omdat ze zich voeden met andere slangen die vaak zeer giftig zijn. Cobra's beschikken vaak over een sterk gif maar in verhouding komt het maar zeer zelden tot dodelijke slachtoffers. Dat komt deels omdat deze slangen zeer schuw zijn, zijn kraag opzetten doet hij bijweise van waarschuwing zodat zijn vijand weet dat hij gaat aanvallen.
- Na wat u hier heeft gelezen kan het zijn dat u banger bent voor slangen dan voordien, maar wees gerust slangen vallen alleen maar aan als ze zich bedrijgt voelen of doordat u hem niet had gezien en u bv. op hem bent gaan staan. Bovendien vallen de meeste slangen niet zo snel aan en waarschuwen ons als ze gaan aanvallen. Ook zijn van alle ong. 2800 soorten slangen maar zo'n 900 echt giftig voor de mens. Dus geen noot, slangen zijn cool!
- Velen dieren hebben een luide"stem". kijk maar eens naar dit :
*Het gehuil van wolven is tot op meer dan 5km afstand te horen.
* Het gebrul van een mannelijke leeuw is al van 8km verderop te horen.
* Olifanten kunnen luid trompetteren. Maar ze comuniseren ook door lage geluiden te produceren. Deze geluiden zijn niet hoorbaar voor mensen maar alleen voor olifanten. Zij kunnen deze geluiden van op 8km afstand horen. Soms zijn de geluiden zo hard dat grond er een beetje van gaat trillen!
* Een potvisstier is het luidruchtigste dier op aarde. de geluidsknallen die hij voortbrengt zijn luid genoeg om een kolossale inktvis (mesonychoteuthis hamiltoni) die wel 12 tot 14m lang kan worden volledig te verdoven en verlammen!
- Iedereen weet dat vogels eieren leggen en ook dat reptielen en amfibiën dit doen. Maar wist je ook dat er zoogdieren zijn die dit doen?! Er zijn maar 3 zoogdieren die dit doen. Daarvan is het vogelbekdier welicht het boeiendste dier van al. Het vogelbekdier heeft eenden poten, zwemvliesen en een beverstaart. Het bijzonderste aan dit dier is dat ze een soort van 6de zintuig hebben. Ze kunnen elektrische singnaalen die voorwerpen afzenden opvangen! Hierdoor kunnen ze zelfs in het meest troebele water hun weg vinden en kunnen ze ondertussen hun ogen, neus en oren sluiten zodat er geen water in kan.
- Sneeuwluipaarden zijn ongelooflijke dieren. Ze zijn speciaal aangepast aan de koutste bergtoppen in de Himalaya. Ze zijn uiterst behendig maar dat moet ook wel, om hun prooien te vangen (die natuurlijk ook heel behendig zijn) moeten ze meestal halsbrekende toeren uithalen. Om alles een beetje makkelijker te maken kan een sneeuwluipaard wel 15m ver springen en dat bijna zonder aanloop! Helaas zijn deze prachtige dieren niet echt gelieft bij de boeren in de bergen. Dat komt omdat het vee van de boeren vééééél makkelijker te vangen is dan de springbokken e.d. die behendig kunnen wegspringen. Daardoor verliezen de boeren af en toe eens een schaap en doden de boeren wanneer ze kunnen een sneeuwluipaard.
- Bevers zijn harde werkers. ze zijn de enige dieren ter wereld die in staat zijn om op hun eentje enkel en alleen met hun tanden een hele boom te vellen en dat binnen een paar uur tijd! Bevers kunnen een boom van 15cm doorsnee in minder dan een uur vellen. Met dat houd maken bevers een bever burcht waar zij in wonen. Deze burcht is uitsluitend gemaakt van takken en modder. Hierdoor is de burcht volledig waterdicht. Wist je dat de bever burcht soms tot wel 100m lang kan worden? Om de jongen en zichzelf te beschermen heeft de burcht (meestal twee) ingangen onder water, hier kunnen roofdieren zo als wolven die niet kunnen zwemmen de burcht niet betreden. alleen de otter die wel kan zwemmen kan in de burcht maar de bever is altijd in buurt waardoor hij de otter meestal tijdig kan verjagen. Bevers maken niet alleen een bever burcht ze maken ook een bever dam. Die bestaat alweer uitsluitend uit stapels taken die elke dag op nieuw bijgevuld worden en modder om er voor te zorgen dat de dam water dicht is. Hierdoor kunnen ze an een smalle rivier een mega vijver maken. Dat komt gewoon omdat het water dat blijft toestromen wordt tegengehouden door de dam waardoor het water stijgt. En dat is alweer goed voor al het leven in en rond he water het water: herten, wasberen, soms wolven, rijgers, kikkers en padden, salamanders, schildpadden, vissen,... Bevers zien er best vreemd uit. Ze hebben zwemvliesen dikke oranje tanden (deze tanden groeien de hele tijd door na één jaar kunnen ze wel 1m lang worden. Gellukkig worden ze, nooit zo lang omdat de bever zijn tanden konstant afslijten door het knaagen aan de bomen.) en natuurlijk een platte beverstaart. Wist je dat deze staart in de lente dubbel zo lang is als in de winter? Dit komt omdat de bever in zijn staart zijn vetreserves opslaat. In de winter gebreuken ze deze vetreserves op en word de staart kleiner.
- Er zijn twee soorten olifanten de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Olifanten zijn de zwaarste landdieren ter wereld. Ze kunnen wel tot 6000kg wegen! Een vergelijking: Olifanten groeien hun hele leven door, een olifant wordt gemiddeld 70 jaar oud maar er zijn er ook van 80 jaar oud. U kunt wel begrijpen dat deze olifanten levende kolossen waren. Hellaas worden deze prachtigge dieren masaal gedood, en dat alleen maar om zijn slachtanden die uit ivoor zijn te "nemen". Hierdoor staat de olifant jammer genoeg net als zovaal andere dieren op de bedreigde dierensoorten lijst. Olifanten hebben een slurf. Dat wist natuurlijk iedereen maar wist je ook dat de olifant handig gebruik maakt van zijn slurf? Eigenlijk is de slurf van een olifant zijn neus, maar dan wel een handige neus. Ze kunnen er dingen mee vastgrijpen, water opzuigen en het dan in hun mond spuiten zodat ze zich nooit moeten bukken als ze van een meer of rivier willen drinken handig hé! Olifanten kunnen heel goed zwemmen. Als ze zwemmen kan het gebeuren dat ze volledig kopje onder gaan dan gebruiken ze hun slurf als snorkel ze steken hem boven water en dan kunnen ze gewoon zwemmen. Olifanten zijn super sterk zo sterk als een buldozer! Alleen in hun slurf zitten al 10 000 spieren! Olifanten zijn heel erg groot maar toch net niet ze groot als een giraf. Daarom kunnen ze niet altijd bij de hoogste blaadjes waar nog niemand aangegeten heeft. Olifanten hebben daar een slim trucje op gevonden, ze duwen met hun enorme spiermassa de boom in één keer omver! Zo kunnen ook zij aan alle blaadjes knabbelen. Ze hebben ook een zeer sterk familie gevoel. Oifanten leven in kuddes. Er zijn twee soorten olifantenkuddes een kudde met aleen maar vrouwtjes en hun baby's en een kudde met allen maar mannetjes olifanten. Alleen tijdens de paartijd worden de kuddes samen gevoegd. Als een andere olifant in moeilijk heden zit (ook als dit gebeurd bij baby's) komt de hele kudde helpen. Samen proberen ze de olifant te redden en meestal lukt dat ook.
- Lederschildpadden zijn de zwaartste reptielen op aarde. Ze kunnen wel 600kg zwaar worden! Helaas zijn deze lieve reusen zeer ernstig bedreigd. Dat komt omdat er veel mensen zijn die op lederschildpadden jagen om ze op te eten. Het komt ook voor dat deze schilpadden verstrikt raken in vissersnetten en zo naar de diepe zee zinken en door uiteindelijk sterven door zuurstof gebrek omdat schildpadden longen hebben en dus regelmatig naar de oppervlakte moeten komen om te ademen Het komt ook door onze steden. Als de baby schildpadjes uit hun ei komen gaan ze naar de zee. Die weg vinden ze door dat er boven de zee altijd licht is, ook snacht's door de maan. Maar meestal is er snacht's in onze steden veel meer licht dan boven de zee: straat lichten, reclame lichten, hotel's,... Hierdoor raken vele schildpadjes in de war en krijpen richting onze steden recht de dood in: de meeste worden plat gereden, komen in de riool terecht en sommige die deze opstakels overleefden gaan natuurlijk dood omdat er niks te eten valt. Gellukig komen sommige organisaties als WWF en greenpeace op voor deze dieren en zorgen ervoor dat deze schildpadden weer een stukje veiliger zijn.
Copyright @ All Rights Reserved